Ревінь або румбамбар вважають унікальним овочем, який використовують в кулінарії, особливо - у випічці. Хоча часто його помилково класифікують як фрукт. Тому ми підготували для вас основну інформацію про ревінь - розповімо про його користь і шкоду, а також як його правильно вживати.
Висушене стебло ревеню вже тисячі років використовують в китайській традиційній медицині.
На даний час обмежені дослідження, які б вказували на значну користь ревеню, проте знаємо точно, що:
- цей овоч є хорошим джерелом вітаміну К1: забезпечує близько 26–37% добової норми (у 100-грамовій порції).
- як і інші фрукти та овочі, ревінь також містить багато клітковини, приблизно так само, як апельсини, яблука або селера.
- має помірно високий вміст вітаміну С та є багатим джерелом антиоксидантів. Одне з досліджень припускає, що загальний вміст поліфенолів у ревені може бути навіть вищим, ніж у капусті кале. До складу антиоксидантів у ревені входять також антоціани, які відповідають за його червоний колір і є корисними для нашого здоров'я.
Ревінь - це, мабуть, найбільш кислий овоч. Його кислотність пояснюється високим вмістом яблучної та щавлевої кислот. Яблучна кислота є однією з найпоширеніших кислот у рослинах і сприяє кислому смаку багатьох фруктів та овочів.
Цікаво, що вирощування ревеню в темряві робить його менш кислим і ніжнішим.
Ревінь - одне з найбагатших харчових джерел оксалату кальцію - найпоширенішої форми щавлевої кислоти в рослинах. Згідно з народною традицією, ревінь не слід збирати наприкінці червня, бо, як кажуть, рівень щавлевої кислоти зростає з весни до літа.
Занадто багато оксалату кальцію може призвести до гіпероксалурії, що характеризується накопиченням кристалів оксалату кальцію в різних органах, а особливо вони здатні утворювати камені в нирках. Тривала гіпероксалурія може призвести до ниркової недостатності.
Не всі реагують на дієтичний оксалат однаково. Деякі люди генетично схильні до проблем зі здоров’ям, пов'язаних з оксалатами.
Хоча отруєння ревенем рідкісні, проте вживайте його помірно та обов'язково уникайте листя. Приготування ревеню може знизити вміст оксалатів на 30–87%.
Завдяки його кислому смаку, цей овоч є ідеальним інгредієнтом у джемах, пирогах, соусах та навіть вині.
А ви вживаєте ревінь? Що з ним готуєте?
Якщо вам цікаво приготувати щось з ревенем - дивіться наш рецепт сирного рулету з ревенем. Смачного!